preskoči na sadržaj

Srednja škola Vela Luka

 > Naslovnica
Školska godina 2019./2020.

Terenska nastava

Autor: Tomislava Stipković, 8. 10. 2013.

POSJET  NAŠIH UČENIKA  TVORNICI CEMENTA „SV. JURAJ“ U KAŠTEL SUĆURCU

Dana 03. listopada 2013. u sklopu terenske nastave iz predmeta društveno odgovorno poslovanje organiziran je posjet Tvornici cementa „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu za učenike 2. i 3. b razreda, zanimanje ekonomist.

POSJET  NAŠIH  UČENIKA  TVORNICI CEMENTA „SV. JURAJ“ U KAŠTEL SUĆURCU

Dana 03. listopada 2013. u sklopu terenske nastave iz predmeta društveno odgovorno poslovanje organiziran je posjet Tvornici cementa „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu za učenike 2. i 3. b razreda, zanimanje ekonomist.

Na jednodnevni izlet krenuli smo katamaranom do Splita, a do Tvornice „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu stigli smo autobusom javnog  gradskog prijevoza.  Na ulazu u tvornicu ljubazno su nas dočekali i podijelili nam zaštitne kacige i prsluke radi sigurnosti. Bili smo jako iznenađeni vanjskim izgledom tvornice. Pažnju su nam privukle velike zelene površine i monitor koji je pokazivao da je već 1 260 dana prošlo bez ozljeda na radu.

Nakon što smo se slikali, krenuli smo u dvosatni obilazak tvornice u pratnji stručne osobe koja nam je objašnjavala proces proizvodnje cementa. Doznali smo da se sirovine (lapor i vapnenac) vade iz tupinoloma koji se nalaze u planini Kozjak. Sirovina se transportnom trakom prenosi do tvornice. Svaka pojedina vrsta sirovine posebno se prenosi u silose, odakle će naknadno biti dodana u specifičnoj količini određenoj vrsti cementa koji se proizvodi. Mljevenje sirovine odvija se u vertikalnom i horizontalnim mlinovima. Homogenizacija sirovine odvija se u silosima koji su opremljeni za stvaranje homogene mješavine materijala. Kalcinacija je osnovni dio postupka u kojem glavnu ulogu igraju velike rotacijske peći. Unutar njih, na temperaturi od 1400°C, sirovina se pretvara u klinker: malene tamnosive kuglice promjera 3 – 4 cm. Klinker se melje pomoću čeličnih kugla različitih veličina dok prolazi kroz dvije komore u mlinu, uz dodavanje gipsa kako bi se reguliralo vrijeme vezivanja cementa. Cement se potom pohranjuje u skladišne silose odakle se hidraulički ili mehanički vadi i prenosi do pogona gdje se pakira u vreće ili otprema u rasutom stanju. Može se otpremati brodom, kamionima i  željezničkim vagonima.

Tijekom obilaska posjetili smo nadzornu sobu iz koje se kontrolira proces proizvodnje i laboratorij u kojem se vrši ispitivanje kakvoće cementa. Na kraju obilaska vidjeli smo da se u tvornici osim ugljena, koriste i alternativnim gorivom – drvnim otpadom i  kominom.

Nakon obilaska tvornice voditeljica zaštite okoliša održala nam je prezentaciju o društveno odgovornom poslovanju Cemexa. Doznali smo da je CEMEX grupa svjetski proizvođač građevinskog materijala. Kompanija je osnovana 1906. godine  u Meksiku, a danas djeluje u Americi, Europi, Africi, Bliskom Istoku i Aziji. Na hrvatsko tržište CEMEX je stigao 2005. godine preuzimanjem britanske RMC Grupe, a time i Dalmacijacementa. Tom akvizicijom CEMEX postaje vodeći proizvođač cementa u regiji koja obuhvaća Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Osim ove Tvornice Cemex Hrvatska d.d. kao dio globalne Cemex grupe na teritoriju Republike Hrvatske upravlja i tvornicama cementa  „Sveti Kajo“ u Solinu i „10. Kolovoza“ u Klisu.

Sustavno provodeći smjernice održivog razvoja CEMEX Hrvatska, je kao članica Udruženja hrvatskih tvornica cementa (CCA) temeljem Svjetske inicijative za održivi razvoj u cementnoj industriji, potpisao Izjavu o održivom razvoju u svibnju 2007. godine. 

Voditeljica zaštite okoliša nam je objasnila da sve tvornice cementa značajno utječu na okolliš tako što  zagađuju zrak i što se vađenjem sirovine u kamenolomima devastira prostor, a potom nam je izložila neke od brojnih inicijativa kojima  Cemex  upravlja svojim utjecajem na okoliš kako bi ga sveli na najmanju moguću mjeru.

Emisije u zrak nastaju u procesu proizvodnje cementa, od izgaranja goriva i kalcinacije sirovine. CEMEX-ovi sustavi za kontinuirano praćenje emisija u zrak nalaze se na svim glavnim ispustima i stalno mjere vrijednosti onečišćujućih tvari koje tvornice ispuštaju. Ove su vrijednosti propisane Uredbom o graničnim vrijednostima emisija iz stacionarnih izvora u zrak. Dnevna izvješća o emisijama prenose se u Agenciju za zaštitu okoliša, a rezultate vrijednosti emisija u svakom trenutku može se provjeriti na njihovoj web stranici www.cemex.hr.

CEMEX je u svibnju 2008. godine završio provedbu Programa sanacije utjecaja na zrak ugradnjom visokoučinkovitih vrećastih filtara na ispustima rotacijskih peći i hladnjaka klinkera. Ukupna vrijednost sredstava uloženih u zaštitu zraka iznosila je 150 milijuna kuna.

Posebno zanimljivo bilo nam  slušati o Cemexovu projektu „Lintar“ kojim je u sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela površine rudnika na kojem je završena eksploatacija, na južnim padinama Kozjaka 2005. godine zasađen maslinik. Uz manji maslinik u tvornici Sv. Kajo, maslinik u rudniku proteže se na površini od gotovo 35.000 četvornih metara. Maslinici broje oko 1.600 stabala maslina, a njihovo održavanje su 2009. godine preuzeli članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement. Kako bi se rad u masliniku usustavio 2011. godine osnovana je Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar uz kumstvo predsjednik Republike Ive Josipovića.

Ulje nazvano Lintar, dolazi od grčke riječi koja znači lijevak, kako se nekoć, zbog svog oblika, nazivao i Kaštelanski zaljev. Ovo dragocjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazuje da ulaganje u održivi razvoj nema alternativu. Lintar je prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika i upravo se u njemu ogleda CEMEX-ova posvećenost zaštiti okoliša, njegovanju odnosa sa zaposlenicima te ulaganju u razvoj zajednice u kojoj posluje. 

Nakon iscrpnog izlaganja voditeljica zaštite okoliša dala nam je mogućnost da postavljamo pitanja. Pitali smo je tko je u Cemexu odgovoran za provođenje društveno odgovornog poslovanja. Ona nam je objasnila da ne postoji tim od nekolicine ljudi koji je odgovoran za ove projekte, već da su svi zaposlenici, od vrha do dna, svaki u svom djelokrugu,  uključeni i odgovorni za društveno odgovorno poslovanje Cemexa. Pitali smo je i je li država potiče njihovo odgovorno poslovanje. Ona je odgovorila da im država financijski ne pomaže, ali da je njihova korist od ovakvog pristupa poslovanju u nagradama, priznanjima i ugledu koji grade na tržištu.

Nakon prezentacije dobili smo na poklon kape i Cemexov Kodeks poslovnog ponašanja. Slikali smo se još jednom, zahvalili se našim domaćinima  i puni dojmova vratili se svojim kućama.

 
NAJAVA DOGAĐANJA

Facebook škole

 

Facebook stranica SŠ VELA LUKA

 

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Zaprimanje upisnica za upis u 1. razred

Srednje škole Vela Luka

27. i 28.7.2020. od 9.00 do 12.00 sati

 

ONLINE PREDSTAVLJANJE ŠKOLE

PORTAL SREDNJA.HR

*******************

UČENIČKI SERVIS POČINJE S RADOM

 

 

 

 

 

RADNO VRIJEME

UTORAK-SRIJEDA-ČETVRTAK

10.00 DO 12.00 SATI

 

 

 

PROJEKT SREDNJE ŠKOLE VELA LUKA

"ZELENO SJEME"

Facebook stranica Zeleno sjeme "Green Seeds"

web stranica "Zeleno sjeme" - "Green Seeds"

 

 

 

 

ŠKOLA ZA ŽIVOT

Škola za život "TZK"

 

ŠKOLSKA SHEMA

  MI SMO ŠKOLA U KOJOJ

  SE PROVODI ŠKOLSKA

   SHEMA

Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
ŽIC

WEB stranica

Županijskog info-centra za mlade

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Srednja škola Vela Luka / Ulica 5. broj 9, HR-20270 Vela Luka / ss-vela-luka.skole.hr / ured@ss-vela-luka.skole.hr
preskoči na navigaciju