preskoči na sadržaj

Srednja škola Vela Luka

 > GLOBE
vijesti

OBILJEŽILI SMO DANE ŠUMA,VODA I METEREOLOŠKI DAN

Autor: Administrator , 28. 3. 2018. 13:47

22.,23. i 24. ožujka 2018.  Globovci su obilježili Međunarodni dan zaštite šuma, Svjetski dan voda i Svjetski meteorološki dan. Da bi osvijestili ostale učenike o tim važnim datumima plakate su izložili na panou škole.

 [više]

TERENSKA NASTAVA- MJERENJE PH VRIJEDNOSTI

Autor: Administrator , 5. 3. 2018. 10:03

Dana 5.3.2018. učenici Globe skupine naše škole te učenici 3.a razreda zajedno su posjetili 2 različite lokacije uz obalu Vele Luke te prikupili uzorke morske vode za suradnju na integriranoj nastavi kemije, biologije, fizike i geografije. Cilj je bio provesti mjerenja pH vrijednosti i alkaliteta uzoraka morske vode kako bi se rezultati usporedili i kako bi naučili ponešto o svojstvima mora naše uvale. U mjerenjima su koristili Labdisc. Uz spretne ruke nastavnika Cvita koji je imao najveću ulogu kod mjerenja, nastavnik Ivan i nastavnik Josip razmjenjivali su iskustva s terenskih nastava. Nastavnica Danijela je sve dokumentirala fotoaparatom i pomogla Globovcima da se lakše orijentiraju na terenu. Želimo više ovakvih terenskih sati.

 [više]

POSJET "CVITIĆU"

Autor: Administrator , 15. 12. 2017. 16:00

Globovci su 15.12.2017. ponovno posjetili „Cvitić“, udrugu djece s posebnim potrebama i pomogli im u izradi Božićnih ukrasa koji će se 23.12. prodavati na njihovom štandu ispred Zadružnog doma. Druženje je proteklo u veselju i pjesmi, a dogovorena je i daljnja suradnja.

 

 [više]

Trening i zabava s mladim globovcima

Autor: Administrator , 16. 11. 2017. 12:21

Terenska nastava, 27.rujna 2017 –

27.rujna, starosjedioci Globe skupine su zajedno s mentorima/profesorima organizirali druženje i nastavu u prirodi uz plavo more uvale Prihonja. Zabavno popodne smo obilježili učenjem i zajedničkim ručkom na svježem zraku na domaćem terenu starijeg člana Globe-a, a sve je počelo tako što su se stariji dečki potrudili i ulovili ribu koju nam je kasnije pomogao pripremiti nastavnik Cvitan. Svi smo se okupili u ranim popodnevnim satima kada smo i zajedno „zamezili“,nakon čega je počela obuka novih lica Globe skupine. Prošetali smo se prirodom,te stigli do lokacije predviđene za učenje. Nakon podjele u tri grupe, na čijim su čelima bili stariji globovci, počeli smo s obukom koja je obuhvaćala orijentaciju, mjerenje pokrovnosti tla, skiciranje tlocrta, mjerenje opsega stabala i širine krošanja. Od mjerenja vezanih za more, mladi su globovci usvojili i mjerenja temperature mora, prozirnosti i pH-vrijednosti. Učenje je proteklo aktivno i uspješno te smo uspjeli obaviti brzinsku analizu prostora od 30 kvadrata. Mjerili smo debla i krošnje maslina, popisivali nisko bilje i grmlje na koje smo nailazili. Pri povratku u uvalu, proširili smo i znanje mjerenja naoblake i obratili pozornost na tragove aviona. Nakon učenja, družili smo se još neko vrijeme, nakon čega smo krenuli svojim kućama u mrklu noć.  J

 

 [više]

TERENSKA NASTAVA- BIOMETRIJA

Autor: Administrator , 5. 10. 2017. 16:12

Naši Globovci su 5.10.2017. ponovno bili na terenskoj nastavi na području zapadnog dijela Vele Luke. Obišli su nekoliko uvala i vršili razna mjerenja na području biometrije. Mjerili su visinu i opseg stabala maslina te pokrovnost tla niskim biljkama. Većinu terena su obišli pješačeći uz pjesmu i smijeh. Novi Globovci su naučili dosta toga u samo jedno popodne i nije im žao što su se priključili „starosjediocima“.

 [više]

TERENSKA NASTAVA - KARTIRANJE TERENA

Autor: Administrator , 15. 9. 2017. 13:16

Vrijedni Globovci su s početkom školske godine 15.9.2017. išli na upoznavanje s novim članovima i uputili ih u rad koji ih čeka kroz zajednička druženja. Prva terenska nastava u ovoj školskoj godini na području zapadnog dijela Vele Luke bila je više nego zabavna jer nakon ljetnih praznika svi su bili u formi i jedva su dočekali duge šetnje i kartiranje terena. „Stari“ Globovci su nove upoznavali s vrstama bilja i stazama koje će obilaziti u svojim mjerenjima.

 [više]

"ZELENA ČISTKA"

Autor: Administrator , 8. 5. 2017. 10:58

Naši Globovci su se drugu godinu zaredom danas (8.5.2017.) prijavili na Zelenu čistku, poslavši slike s čišćenja lokalnih plaža u Veloj Luci. Zelena čistka pod sloganom „Jedan dan za čišći okoliš“ je dio globalnog pokreta „Let's do it World“! u kojem sudjeluje 112 zemalja svijeta. Budi dio globalnog pokreta, očisti okoliš i pokaži koliko zaista voliš svoju zemlju.

 [više]

WEBINAR "PLASTIKA"

Autor: Administrator , 20. 3. 2017. 08:49

GLOBE učenici 3a razreda organizirali su webinar 20. ožujka 2017. godine na temu „Plastika“. Govorilo se o plastičnim proizvodima, energetskoj učinkovitosti, razgradnji, reciklaži, proizvodnji i neodgovornom korištenju plastičnih proizvoda u modernom društvu.

 [više]

IZLET PLAVOM STAZOM

Autor: Administrator , 30. 11. 2016. 13:11

30.11.2016. naša GLOBE skupina otišla je na kratki izlet plavom stazom. Uz stazu su pronalazili autohtone biljke, te zabilježili što su pronašli. Uklonili su uvenule biljke koje su smetale rastu novih.  Također su planirali i skoru sadnju novih biljaka kako bi uljepšali naš plavi put tako da bi privlačio veću pažnju tur ista, ali i naših mještana

 [više]

EKO RADIONICA NAŠIH GLOBOVACA

Autor: Administrator , 17. 3. 2016. 13:09

Dana 17. Ožujka 2016, održali smo eko radionicu u Osnovnoj školi  Vela Luka,  gdje smo učenicima promovirali zaštitu okoliša i podizanje svijesti o utjecaju plastike na prirodu.
Kroz prezentaciju,učenici su saznali dosta toga o samoj proizvodnji plastike,njenoj uporabi i opasnosti koju nam predstavlja ako nastavimo trenutačnim tempom proizvodnje.

 [više]

 GLOBE

Škola je uključena u projekt  GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) . Program predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša.

IZVJEŠTAJ O RADU GLOBE SKUPINE U ŠKOLSKOJ GODINI 2014./2015.

Voditelj: Danijela Lovričević i Josip Cvitan

Globe skupina (7 učenika iz 3. razreda Opće gimnazije) je radila tijekom cijele školske godine, 2 sata tjedno, i svakodnevno mjerila meteorološke podatke te ih uredno slala preko interneta u glavno središte. Na novim GLOBE web stranicama jepostalo moguće  upisati sve podatke pa više nije bilo potrebe voditi individualne dnevnike kao što se to radilo prošlih godina, To je uvelike olakšalo rad grupe i omogućilo učenicima da se više koncentriraju na istraživački projekt. Globe grupa, osim osnovnih meteoroloskih podataka je nastavila i sa  mjerenjima u fenologiji (pupanje, listanje, cvjetanje) i mjerenjima  temperature mora na dvije mjerne postaje koje je prije dvije godine uvela nastavnica Danijela Lovričević. Na kraju školske godine učenici su uveli i neka dodatna mjerenja, kao sto su ph mora i kišnice te prozirnost mora.

Skupina je nastavila raditi, kao i prošlih godina, po određenim nastavnim temama da bi učenici bolje razumjeli sadržaj rada.  Zadane teme su bile:

Uvod u klimatologiju
Vode na kopnu
Tlo
Fenologija
Biometrija
Izrada projekta za mž smotru
Rad škole u GLOBE skupini
Orijentacija u prirodi
Orijentacija na karti
Čitanje satelitskih snimaka

„Globovci“ su sudjelovali na međužupanijskoj smotri u Omišu. Za smotru je pripremljena ppt prezentacija o radu škole u prethodnoj godini između dvije mž smotre te predstavljen istraživački projekt za državno natjecanje koje se održalo u Daruvaru. .

Učenici su izabrali projekt o utjecaju mora na mikro klimatske uvjete Općine Blato i Vela Luka. Na projektu su radili samostalno punih 3 mjeseca u tri faze. 1. Određivanje metode rada, organizacija logistike. 2. Prikupljanje podataka. 3. Pisanje rada.

Tijekom tog razdoblja svi sudionici GLOBE-a su se upoznali sa osnovama znanstvene metode (prikupljanje literature, postavljanje hipoteze i eksperimenta, obrada rezultata te osnove pisanja znanstvenog rada).

S obzirom na minuli rad GLOBE grupa se na međužupanijskoj smotri u Omišu uspjela kvalificirati na državno prvenstvo gdje je imala priliku izložiti svoj istraživački rad, koji je prethodno prošao stroge recenzije.

Nakon vrlo uspješnog državnog prvenstva, grupa se okrenula planiranju rada u  nadolazećoj školskoj godini.

 

 IZVJEŠTAJ O RADU GLOBE SKUPINE

Školska godina 2013./ 2014.

Voditelj : Danijela Lovričević

Globe skupina (15 učenika) je radila tijekom cijele školske godine, 2 sata tjedno, i svakodnevno mjerila meteorološke podatke te ih uredno slala preko interneta u glavno središte.

Osim toga, skupina je radila i po određenim nastavnim temama da bi učenici bolje razumjeli meteorologiju.Zadane teme su bile:

 • stanje Jadranskog mora (lokalni primjer)
 • Gradska Meteorologija
 • Izrada reljefnih karata
 • Upoznavanje s vrstama oblaka
 • Izrada ruže vjetrova
 • Naučiti čitati klimatsku kartu
 • Izrađivanje klimadijagrama
 • Ekološko regija Korčule
 • Razmještaj stanovništva i gospodarskih djelatnosti otoka Korčule
 • Nejednak gospodarski razvoj u Svijetu
 • EU - jučer, danas, sutra

Učenici su izvršavali i brojna mjerenja

 • Temperatura zraka
 • Količina padalina
 • Količina snijega
 • Tlak zraka
 • Vlažnost zraka
 • Naoblaka
 • Temperatura mora
 • Fenologija

Ove godine, baš kao i prošle, učenici su pozvani na smotru Globe škola u Zadru u ožujku 2014. Želimo im puno uspjeha i prolaz na državnu smotru.

 

 

VELIKI USPJEH NAŠIH UČENIKA – „GLOBOVACA“  

10. međužupanijska smotra i natjecanje Globe škola za regiju Dalmacija

11.ožujka 2014. u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru je održana 10. međužupanijska smotra i natjecanje hrvatskih Globe škola, na kojoj je sudjelovala i ekipa iz naše škole. Na natjecanju su sudjelovali učenici 3a razreda: Leonard Borovičkić, Matea Vučetić i Lidija Žuvela pod mentorstvom prof. Danijele Lovričević.

Svečano otvorenje započelo je veselom dobrodošlicom globovaca zadarske škole. Dobrodošlicu  i pozdravnu riječ uputila je Globe voditeljica njihove škole prof. Marina Sambolek  koja se ukratko osvrnula na Globe program i istakla kako najveću zaslugu u ovom projektu imaju učenici – mladi globovci koji neumorno iz dana u dan predano rade na projektu i prikupljaju podatke s terena te podsjetila da smo u ovome projektu svi pobjednici i da nastavimo razmišljati „zeleno“ s razvijenom sviješću za očuvanjem okoliša za dobro našeg planeta i svih nas.

Nakon pozdravne riječi ravnatelja škole, gospodina Joze Dragića, ohrabrenja uvaženih gostiju iz Zadarske županije, program je započeo novouglazbljenom Globe himnom „Svijet je star“. Nakon recitacija na temu Dalmacije i planeta Zemlje te prekrasnih glazbenih brojeva, gospodin Marko Buljan, voditelj regionalnog centra, proglasio je međužupanijsku smotru Globe škola 2014. otvorenom.

Na smotri su sudjelovale 4 srednje i 4 osnovne škole. Sve su škole prezentirale svoj godišnji rad, a prosudbeno povjerenstvo je taj rad bodovalo. Najuspješniji će biti pozvani na državnu smotru koja će se ove godine održati u OŠ Kraljice Jelene u Solinu.

Ovogodišnji poredak natjecanja za sektor jug je slijedeći:

 1. mjesto - Srednja škola Vela Luka       
 2. mjesto - OŠ Zadarski otoci – Zadar 
 3. mjesto - OŠ Šime Budinića – Zadar 
 4. mjesto - OŠ Valentin Klarin – Preko
 5. mjesto - Ekonomsko - birotehnička i trgovačka škola  Zadar 
 6. mjesto - OŠ Kraljice Jelene - Solin
 7. mjesto - V. gimnazija Vladimir Nazor – Split
 8. mjesto - Hotelijersko – turistička i ugostiteljska škola Zadar.

Nakon predstavljanja rada Globe škola održano je orijentacijsko natjecanje. Formirano je 8 mješovitih ekipa koji su pokazali zavidno znanje, sposobnost, vještinu, spretnost i brzinu u odrađivanju konkretnih zadataka na terenu krećući se prema predviđenoj orijentacijskoj stazi.

Prva tri mjesta su nagrađena. U ekipi “Begonija“ je i naš Leonard Borovičkić osvojio 2. mjesto.

Čestitamo svim Globe školama na postignutom uspjehu. Pozvanima na državnu smotru želimo puno uspjeha!

 

 IZVJEŠTAJ O RADU GLOBE SKUPINE

Školska godina 2011./ 2012.

Voditelj : Danijela Lovričević

Globe skupina (18 učenika) je radila tijekom cijele školske godine, 2 sata tjedno, i svakodnevno mjerila meteorološke podatke te ih uredno slala preko interneta u glavno središte.

Osim toga, skupina je radila i po određenim nastavnim temama da bi učenici bolje razumjeli meteorologiju.Zadane teme su bile:

 • stanje Jadranskog mora (lokalni primjer)
 • Gradska Meteorologija
 • Izrada reljefnih karata
 • Upoznavanje s vrstama oblaka
 • Izrada ruže vjetrova
 • Naučiti čitati klimatsku kartu
 • Izrađivanje klimadijagrama
 • Ekološko regija Korčule
 • Razmještaj stanovništva i gospodarskih djelatnosti otoka Korčule
 • Nejednak gospodarski razvoj u Svijetu
 • EU - jučer, danas, sutra

Učenici su izradili izvješće po skupinama i napravili su prezentaciju vezanu za naš ovogodišnji projekt koji je prikazan na „Otvorenim vratima škole“. Na smotru u Zadar nismo išli zbog nedostatka sredstava.


NAJAVA DOGAĐANJA

Facebook škole

 

Facebook stranica SŠ VELA LUKA

 

 

 

 

ŠKOLA ZA ŽIVOT

ANKETA ZA UČENIKE

Škola za život "TZK"

STAJUN OD LUMBLIJE

 

 

 

 

Četvrtak 18.10.2018. 17.00 sati

Kulturni centar

 

ŠKOLSKA SHEMA

  MI SMO ŠKOLA U KOJOJ

  SE PROVODI ŠKOLSKA

   SHEMA

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
ŽIC

WEB stranica

Županijskog info-centra za mlade

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Srednja škola Vela Luka / Ulica 5. broj 9, HR-20270 Vela Luka / ss-vela-luka.skole.hr / ured@ss-vela-luka.skole.hr
preskoči na navigaciju