2021-10-11 08:56:37

„POOTOK! Pokreni otok“

Tekst: Tomislava S.

Foto: (Maja T.Ž i Ella M.) Link na SLIKE

Dana 8. i 9. listopada 2021. godine u sklopu projekta „POOTOK! Pokreni otok“, koji je organizirala udruga Novi otok u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom LAG 5, a koji je financiran kroz program ERASMUS+ Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima, u konferencijskoj dvorani hotela Korkyra kao završna aktivnost ovog projekta održana je dvodnevna konferencija.

Uz druženje, puno dobre zabave i edukativnih radionica koje je vodio tim stručnjaka, mladi otoka Korčule i Mljeta predstavili su rješenja problema koje su prepoznali na svom otoku. Svoja rješenja predstavili su donositeljima odluka, predstavnicima Savjeta mladih i široj zajednici kako bi pozitivno utjecali na promjene u svojoj zajednici.

Više......

Našu školu predstavljala su dva tima.

Ekonomistice Dorea Bosnić, Gorana Cetinić, Lea Žanetić, Marija Šeparović, Ivana Sardelić, Aurora Blitvić, Dijana Dragojević i Mara Mandurić  zajedno s učenicom Tonkom Žuvela koja pohađa 7. razred Osnovne škole Blato iznijele su probleme s kojima se nažalost suočavaju osobe s posebnim potrebama. Kao rješenje problema predložile su osnivanje Centra za inkluziju i podršku. U tom centru provodili bi se različiti programi i aktivnosti, a sve s ciljem osnaživanja za aktivan život u zajednici ove ranjive populacije.

Drugi tim predstavljale su učenice Katarina Bačić, Antea Šeparović, Lea Kapor, Ana Jeričević, Lorena Milat, Barbara Oreb, Lucija Loje i Greta Sršen. Kao problem uočile su nedostatak kvalitetnih sadržaja za mlade, a kao rješenje tog problema predložile su osnivanje  Centra za mlade otoka Korčule. Cilj osnivanja tog centra je omogućiti mladima što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, dobivanje svih informacija o temama koje su mladima važne te savjetovanje o problemima s kojima se mladi suočavaju.

U skladu sa zadanim smjernicima oba tima detaljno su opisala problem, definirala ciljanu skupinu, opisala rješenje te aktivnosti i resurse koji su potrebni kako bi postigli željeno rješnje, a sve to izložile su javnosti uz pomoć PP prezentacije. Nakon održane prezentacije predstavnici Savjeta mladih i donositelja odluka učenicama su postavljali konkretna pitanja vezano uz realizaciju njihovih rješenja.

Ovom prilikom želimo izraziti posebnu zahvalnost načelnici Općine Lumbarde Mariji Kliusura, ravnateljici naše škole Ofeliji Dragojević i predstavnici Općine Vela Luka  Jasni Maričić koje su svojom nazočnošću na ovoj konferenciji i konstruktivnim prijedlozima dale podršku i pokazale razumijevanje za probleme mladih otočana.

Također, podrška načim učenicama kroz sve aktivnosti ovog projekta bile su i njihove nastavnice Ella Mirošević, Maja Tičinović Žuvela i Tomislava Stipković.


Srednja škola Vela Luka