Naziv programa: Opća gimnazija
Razina kvalifikacije: 4
Gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola koju polaznici završavaju polaganjem državne mature.
U gimnazijskom obrazovnom programu polaznici stječu kompetencije (znanja i vještine) iz općeg znanja, što predstavlja kvalitetnu
osnovu za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.
Gimnazijski obrazovni program obogaćen je izbornom i fakultativnom nastavom te izvannastavnim aktivnostima koje škola nudi
sukladno svojim materijalnim i kadrovskim mogućnostima.
U općoj gimnaziji se, u pravilu, uče dva strana jezika te obvezno latinski jezik u I. i II. razredu.
Opća gimnazija podrazumijeva razmjernu zastupljenost svih općeobrazovnih nastavnih predmeta, a izborna nastava od drugog razreda
obvezni je dio nastavnog plana i programa.
Pri upisu u gimnaziju polaznici alternativno biraju program etike ili vjeronauka.
Prvi strani jezik u pravilu je nastavak učenja onog jezika koji su učenici učili u osnovnoj školi, a u program učenja drugoga stranog jezika
mogu se uključiti i učenici početnici.
Opis zanimanja:
Ekonomist prikuplja, evidentira i pohranjuje poslovne isprave u proizvodnim tvrtkama i
tvrtkama s područja neproizvodnih uslužnih djelatnosti (kao što su banke, osiguravajuća
društva, turističke agencije, turističke tvrtke te trgovačke i ugostiteljske tvrtke).
Evidentira i vodi troškovno knjigovodstvo, knjigovodstvo dugotrajne materijalne i
nematerijalne imovine, robno i materijalno knjigovodstvo, financijsko knjigovodstvo,
salda-konti kupaca i dobavljača, vodi obračun plaća, financijsko poslovanje i
računovodstvo obrta u sustavu poreza na dohodak, priprema informacije za internu
kontrolu, interne i eksterne korisnike, sudjeluje u izradbi poslovnih planova i analiza
poslovanja.
PROGRAM KUHAR – JMO
Poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela i slastica. U
okviru prigotavljanja jela kuhari naručuju sirovine, namirnice i
poluproizvode, preuzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od
kvarenja, ustrojavaju rad kuhinje, sudjeluju u svim dijelovima
tehnološkog postupka prigotavljanja jela. Uz kuharske vještine, potrebna
je spretnost u primjeni standarda u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i
makrobiotske prehrane, te razvoj prije svega nacionalne hrvatske kuhinje kao i kuhinje drugih zemalja. Kuhari rukuju mnogobrojnim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem koje ima vrlo različite namjene. Kuhar se može zaposliti u ugostiteljstvu svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji, a može voditi i obiteljski posao. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde,pazi na higijenu i čistoću prostora.
O programu kuhar JMO
PROGRAM SLASTIČAR JMO
Tijekom školovanja slastičar stječe teoretska i praktična znanja, od osnova prehrane i mikrobiologije, osnova slastičarstva i pekarstva, konditorstva i kuharstva, do tehnoloških postupaka pri izradi slastičarskih i konditorskih proizvoda. Upoznaje rad i načine upravljanja strojevima i uređajima te priborom za izradu slastičarskih i konditorskih proizvoda. Uči osnove sigurnosti na radu, protupožarne zaštite i zaštite okoliša. Raspolaže osnovnim znanjima o radnim postupcima pri izradi slastičarskih i konditorskih proizvoda. Poznaje sanitarno-higijenske propise, osnove prodaje proizvoda i ekonomike poslovanja. Slastičar mora imati dobru usklađenost osjetila i pokreta, spretne ruke i prste, te razvijen smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da ima sposobnost razlikovanja boja i normalno razvijene osjete opipa, okusa i mirisa, jer mu oni omogućuju nadzor kakvoće proizvoda. Ne smije biti alergičan na materijale s kojima radi (brašno, jaja, aditive i sl.). U radu mora biti sposoban pamtiti podatke i brzo samostalno odlučivati. Važno je održavanje osobne higijene, higijene prostora i sredstava koje upotrebljava, kao i poznavanje i poštivanje sanitarnih propisa. Budući da se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, često se mora podvrgavati liječničkim pregledima, posebno zbog mogućih zaraznih bolesti.